Népviselet gyűjtés

LEGYEN KÖZÖS ÜGY NÉPHAGYOMÁNYAINK GYŰJTÉSE ÉS NÉPSZERŰSÍTÉSE

Mentsük meg és népszerűsítsük magyar népviseleteinket!

Amit Kodály, Bartók és mások elvégeztek a népzenekutatás, – gyűjtés és – feldolgozás területén, sajnos a népi öltözet kultúrájának ilyen fokú érték átmentése, a mindennapi élet talán leglátványosabb területén nem történt meg. Népviseleteink széles körű megőrzése és közkinccsé tételének hangsúlyozása, nem szabad, hogy lassan elfelejtődjék, s így a kultúrtörténetünk e jelentős szelete elenyésszen, veszendőbe menjen.

Jóllehet, múzeumainkon kívül, az idősebb generáció tagjai, ifjú követői és néhány fanatikus gyűjtő még őrzi a kincset bízva abban, hogy az évszázadokon át felhalmozott népművészeti értékek megtalálják a helyüket a mai világban. Reménykeltő, hogy a népviseletek egyre erőteljesebb módon jelennek meg a mindennapi életben Európa számos vidékén, a szomszédos Ausztriától Bajorországon át Skóciáig. Nem csak egy-egy rendezvényen, hanem hotelekben, éttermekben, bálokon, utcákon is láthatunk fiatalokat, idősebbeket, akik büszkén viselik nemzetük sajátos öltözékét. Nekünk is meg kell őriznünk a magyarságunk számára igazi értéket jelentő népviseleteinket, és meg kell mutatnunk ezt a nagyvilágnak is. Hisz, amikor hagyományainkat őrizzük, összekötő hidat építünk a Föld magyarjai között, valamint a múlt és a jövő között is. Aki becsüli saját népének hagyományait, az más népek hagyományát is tiszteletben fogja tartani.

Örvendetes, hogy néhány hagyomány újjászületik, egyre többen érdeklődnek népi kultúránk gyöngyszemei iránt. Sok fiatal örömmel próbálgatja, veszi föl és hordja a népviseletek színvilágát megjelenítő ruhákat, népi hímzésekkel díszített modernizált öltözeteket, ingeket, sálakat, stb.

A civilszervezetek körében is egyre többen vannak, akik nemcsak hangsúlyozzák a hagyományápolás fontosságát, hanem, lehetőségeik szerint tesznek is érte. A Panoráma Világklub „Határtalan összefogás értékeinkért” jelmondatának szellemében határozta el a klub Művészeti Galériája és az Értékteremtők Magyarországi Szövetsége együttműködésével, hogy összegyűjtse és rendezvényeiken bemutassa, sőt, szerte a nagyvilágban népszerűsítse a Kárpát-medence néprajzi tájegységeinek népviseletét. Célul tűzték ki, hogy az öt kontinens mintegy nyolcvan országát behálózó 160 Világklub segítségével, egyrészt felkutatják és összegyűjtik a különféle magyar népviseletek egy-egy darabját – nem csak a Kárpát-medencében, hanem például Dél-Amerikában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is – s rendezvényeiken, programjaikon, kiállításaikon, illetve médiakapcsolataikban gondoskodnak a hagyományőrző tájak, tájegységek, s az onnan származó népviseletek bemutatásáról, népszerűsítéséről.

Egy olyan állandó gyűjteményt kívánnak létrehozni a különféle viseletekből, melyek segítik a rendezvények, események színesebbé tételét, a néphagyományok megjelenítését, népszerűsítését, akár a rendezők, a szervezők, a résztvevők beöltöztetése révén is. Például, már szerepet kapnak a népviseleti ruhák a májusban megrendezendő V. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatán, így az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezendő díszünnepségen, Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban és a SYMA Rendezvényközpontban május 30-31-én felépítendő Világfaluban, ahová sok ezren kilátogatnak majd, számos ország képviseletében. Bizonyára szép látványt nyújt majd, ha a Világtalálkozó Szépe verseny és a Palóc lakodalom esketési résztvevői igazi népi öltözetben vonulnak fel.

A Panoráma Világklub Művészeti Galériája és az Értékteremtők Magyarországi Szövetsége szívesen veszik azok jelentkezését, akik valamilyen módon segíteni tudják a fenti elképzelések megvalósítását. Legyen közös ügy néphagyományaink, népviseleteink megismertetése, gyűjtése, megőrzése és népszerűsítése!

Jelentkezésüket a vilagklub@vilagklub.hu e-mail címen, vagy a (+36) 30-910-3013 telefonszámon várjuk.